Her çocuğun bir alana ihtiyacı vardır. Bu alan sadece çocuğunuz için değil çocuğunuz tüm eve yayılan eşyalarının siz de yaratabileceği olumsuzluğu da engellemiş olursunuz. İmkanlarını ölçüsünde çocuğunuz için evde ona ait bir alan yaratın. Bu alan çocuğunuz sadece uyumak için olmamasına, sizin de çocuğunuzla vakit geçirebileceğiniz birlikte aktiviteler gerçekleştirebileceğiniz ikinizin veya üçünüzün de içinde keyifle vakit geçirebileceği bir alan yaratmaya özen gösterin.
Sağlıklı bir çocuk için çocuk odası nasıl olmalıdır?
1- MOBİLYALAR
Bebeğinizin için değil bebeğinizin sağlığı ve huzurlu büyümesi için bu eşyaları seçtiğinizi unutmayın. Bebeğinizin huzurlu büyümesi sizin huzurlu olmanızla bir paralellik göstereceğini de unutmayın. Bu sebeple hem bebeğinizi hem de kendinizi düşünerek hareket etmelisiniz.
Gardırop mı? Şifonyer mi?
Bebeğiniz özellikle katlanır küçük eşyalara sahip olması sizin şifonyeri daha etkin, gardırobu ise daha az etkin kullanmanıza sebep olacaktır. Ayrıca Şifonyer bebeğinizin odasının daha ferah görünmesini de sağlayacaktır.
Gece ve Gündüz Mesaileri
Geceleyin uykunuzdan ağlama sesi ile uyanıp bebeğinizi emzirmeye gittiğinizde bebeğinizi alıp kendi yatağınıza geçerek bebeğinizi kendi alanından uzaklaştırmamanız için ve uykusuz halinizle zorlamamak adına bebeğinizin odasına bir koltuk koymayı tercih edebilirsiniz.
Ayrıca bir alt değiştirme ünitesi almak yerine de bu koltuğu kullanmayı tercih edebilirsiniz. Çünkü alt değiştirme üniteleri bebeğiniz ufakken işinizi kolaylaştırsa da büyüğü ve daha rahat hareket edebildiği zaman yüksek olması sebebiyle tehlikeli hale gelmeye başlayacaktır. Bu sebeple bir süre sonra bu işlemi yine ya bir yatakta ya da bir koltukta yapmak zorunda kalabilirsiniz.
2- AYDINLATMA
Hem bebeğinizin hem de sizin daha enerjik olmanız adına aydınlık bir pencere kenarı tercih edebilirsiniz. Lakin uyku vakti geldiği zaman odanın karanlık olması gerekecektir. Bunun için black out denilen ışığı geçirmeyen perdelerden tercih edebilirsiniz. Akşam saati uyku öncesi için dimerli ışık yönü değiştirilebilen lambalar hoş loş bir ortam yaratacaktır. Lakin bu lambalarında elektrik hareketleri sebebiyle aydığının azalıp arttığını bilmelisiniz. Bu sebeple gece lambası olarak kullanmamalısınız. Gece lambası olarak fişe takılan küçük ürünleri tercih edebilirsiniz. Karanlık odada uyumak bebeğinizin uyku sağlığını arttıracak ve gece uyanmalarını azaltacaktır.
3- ZEMİN
Zemini hazırlamak parke veya taş öneririz. Halılar özellikle uzun tüylü halılar alerjendir. Özellikle alerji yapmayacak kilim veya halı eklenebilir lakin temizliği konusunda titiz olmanız gerekmektedir.
4- DUVAR
Boya veya duvar kağıdı fark etmeksizin kullanılabilir. Renk tercih ederken açık ve uçuk tonları tercih edebilirsiniz. Yatak çevresini olabildiğince sade yapmaya özen gösterin. Bebeğiniz gece yatarken hareketli duvar kağıtlarıyla veya etiketlerle ilgilenerek uyku kalitesini düşürebilir.
5- YATAK
Bebeğinizin güvende olması için derin ve parmaklıklı yatakları tercih etmelisiniz. Ölçü olarak 60x120 uygun bir ölçüdür. Çok büyük veya çok küçük yatak ölçülerinden sakınmaya çalışın. Bebekler küçük alan severler onların huzurlu olabileceği ölçüyü aşmadan ama hızla büyüyeceklerini de düşünerek bir ölçü seçmeye çalışın. Yatağın kalan olmasına gerek yok lakin sert bir yatak tercih edilmelidir. Özellikle doğal sentetik olamayan ve alerjen olmayan malzeme tercih edebilirsiniz.
Bebeğiniz devamlı hareket ettiği için lastikli çarşaf öneriyoruz. Kundak yaşlarında olmasa bile büyüdükçe nevresim takımı kullanmaya başlayacaksınız. Bu noktada tarafımızdan da titizlikle üretilen 4 katlı antialerjik %100 pamuk müslin nevresim takımlarımızı inceleyebilirsiniz.
6- SICAKLIK VE NEM
Oda sıcaklığı çok önemli 20-21C oda sıcaklığını öneriyoruz. Bu sebeple odaya bir termometre koyulmalıdır.
Odanın nemi de çok önemli bir konu özellikle kışın kaloriferlerin de yanmasıyla nem çok düşmektedir.
Artık çocuğunuz odasını hazırlayabilecek bilgiye sahipsiniz. Yeni odanızda çocuğunuzla mutlu zamanlar geçirmenizi dileriz. :)